Kategorier
Tandvård

Tips för dig som letar tandläkare i Stockholm

Det är viktigt att man har en bra tandläkare eftersom man då inte lika lätt hoppar över besöken. Men hur ska man tänka när man väljer tandläkare i Stockholm?

Förebyggande tandvård är bara möjligt om man regelbundet går till tandläkaren på kontroller. Trots detta är det många som hoppar över besöken. Vissa för att de tycker att det inte är så viktigt och för att de hellre lägger pengarna på annat. Andra för att de faktiskt inte har råd. Men det finns också de som undviker att gå till tandläkaren av rädsla för att det ska göra ont.

Oavsett anledning gör man sig själv en otjänst genom att inte regelbundet gå på kontroller. Detta eftersom fel och problem då inte upptäcks i tid, vilket kan resultera i stora och kostsamma tandvårdsbehandlingar. Vill det sig riktigt illa kan det leda till att man förlorar sina tänder. Borstar man och rengör sina tänder dagligen brukar det räcka med att gå till tandläkaren vartannat år.

Tandläkare med specialkompetens

Den tandläkare man väljer att gå till ska erbjuda den tandvård man behöver. Är man i behov av tandreglering ska tandläkaren vara specialutbildad inom ortodonti. Detta är särskilt viktigt om man är vuxen eftersom tandreglering på vuxna är lite mer komplicerat. Det kan vara bra att känna till att det även finns tandläkare som är specialiserade på att ta emot patienter som är tandvårdsrädda.

Det är viktigt att man berättar om sin rädsla redan när man bokar tid. Då kan tandläkaren avsätta mer tid och lugnt berätta vad som kommer att ske, vilket brukar hjälpa. Tycker man att det är ljuden som är extra jobbiga med besöket brukar man kunna få lyssna på musik i hörlurar under behandlingen. Ibland kan det också kännas bättre om man tar med sig någon som stöd och som man kan hålla i handen.

Gå till en tandläkare med privatklinik eller till Folktandvården?

I Sverige kan man välja mellan att gå till en privatklinik eller till Folktandvården. Väljer man att gå till en privattandläkare och vill kunna nyttja tandvårdsbidraget är det viktigt att man försäkrar sig om att tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan. Andra saker som kan vara bra att tänka på är att välja en mer modern tandvårdsklinik, eftersom ny teknik underlättar de flesta behandlingar och gör dem mer behagliga.

Viktigt är förstås att kliniken har god hygien. Märker man att det slarvas eller om man inte känner förtroende för sin tandläkare ska man genast byta. Det finns gott om tandläkare att välja mellan och att hitta en ny brukar inte vara så svårt. Det bästa brukar vara att välja tandläkare på rekommendationer från vänner och familj. Väljer man någon som man själv har googlat sig fram till kan det vara bra att också läsa kundrecensioner.

Så mycket kostar det att besöka en tandläkare i Stockholm

Priserna kan variera mellan tandläkare i Solna och Stockholm. Ska man genomgå en lite dyrare behandling kan det löna sig att jämföra priser, framförallt om man ska genomgå en behandling med implantat. Många kliniker har prislistor utlagda på sina hemsidor men man kan också ringa och fråga. Men när det gäller implantat kan man inte enbart gå efter pris då det också är viktigt att tänka på kvalitet och att välja ett mer beprövat märke.

En seriös tandläkare ska i förväg kunna tala om hur mycket en viss behandling kommer att kosta. Tycker man att behandlingen verkar dyr ska man be att få vänta och fundera en vecka eller två. Då hinner man också ringa runt till andra kliniker och ta reda på hur mycket behandlingen kostar hos dem.